Foredrag & omvisninger

Jeg tilbyder foredrag fortalt med stort personligt engagement, passion og høj faglighed i en let tilgængelig og underholdende form.


Kunstnerkolonien på Bornholm

Kunstoplevelse og naturoplevelse – to sider af samme sag…

Kunstnerkolonien BornholmLys, klipper og blåt hav trak malerne til Bornholm og Christiansø. Kunstnere som Oluf Høst, Edvard Weie, Karl Isakson, Oluf Rude m.fl. arbejdede på øen, og ligesom i Skagen og hos Fynboerne i Kerteminde blev Bornholm og Christiansø et sted, hvor kunstnere fra hele landet mødtes. Hør om, hvordan kolonien opstod, hvad kunstnerne tænkte, og hvordan de fandt inspiration i naturen. Få mere ud af dit næste besøg på Bornholm!


Dansk keramik – fra brugsting til verdenskunst

Dansk KeramikMange kendte danske kunstnere udtrykte sig i keramik i årene omkring århundredeskiftet. Historien om dansk keramik er et spændende kapitel i dansk kunsthistorie, og det både fortæller om inspirationen fra Japan, industrihistorie, og hvordan dansk kunst blev verdenskendt med blandt andre kunstnere som Thorvald Bindesbøll, Jais Nielsen og Svend Hammershøj.


Van Gogh

Van GoghMed sine stærke og farverige malerier og sin dramatiske livshistorie er nederlandske Van Gogh (1853-1890) i dag en af verdens mest berømte kunstnere. Han var inspireret af de franske impressionister og kunstmiljøet i Paris og blev senere hen forgænger for den ekspressionistiske kunstretning.

Vi vil se nærmere på, hvad der gjorde ham til den kunstner, der har betydet så meget for eftertidens kunstsyn.


Kunst i naturen / land art

Land Art‘Land art’ er betegnelsen for en kunstretning, der opstod i USA i slutningen af 1960’erne, hvor en mindre gruppe amerikanske kunstnere forlod kunstgallerierne for at udforske det amerikanske landskab. I ørkener og utilgængelige naturområder skabte de deres store monumentale kunstværker, der befinder sig et sted mellem skulptur og landskabsarkitektur.

Naturen spiller en afgørende rolle, og værkerne er enten direkte lavet af naturmaterialer eller er placeret i naturen. 
I de senere år er land art atter kommet op i tiden, også som en kommentar til miljødebatten.

Vi vil se nærmere på de forskellige kunstneres værker, herunder både danske og udenlandske.


Dansk skulpturhistorie

Hvad sker der i dansk skulpturkunst efter Bertel Thorvaldsens glatpolerede og idealiserede skulpturer? Vi vil se på, hvordan skulpturerne udvikler sig i forskellige retninger blandt andet væk fra det figurative over til det abstrakte. Kunstnere som f.eks. Bjørn Nørgaard, Jørgen Haugen Sørensen, Hein Heinsen m.fl. vil indgå som eksempler.


Symbolismen i dansk billedkunst

Symbolisme er en kunstretning, der opstod i Frankrig i 1880-90 erne. I Danmark fik symbolismen en mindre, men yderst dedikeret kreds af tilhængere, der i blandt andre talte kunstnere som J.F. Willumsen, Niels Hansen Jacobsen, Wilhelm Hammershøj og L.A. Ring. De arbejdede alle inden for retningen i en kortere eller længere periode.


Kunstnersammenslutningen “Den Frie”

Den FrieOprettelsen af kunstnersammenslutningen “Den Frie” er en historie om kunstnere, der frit kunne udstille, hvad de ville frem for at være underlagt Charlottenborgs strenge censur. Der var tale om en tid, hvor nye kunstretninger kom til, og hvor Danmark måtte kigge ud over de snævre nationale grænser.

Siden så mange andre kunstnersammenslutninger dagens lys; Grønningen, Corner, Koloristerne for blot at nævne nogle.

 


Samtidskunst

Samtidskunst kan ofte forekomme temmelig uforståelig. Vi vil se nærmere på de forskellige retninger og tendenser, der både er præget af traditionelt maleri, installationskunst, socialt og politisk konceptkunst m.m.
Foredraget vil indrage eksempler fra kunstnere som f.eks. John Kørner, Tal R., Kirstine Roepstorff m.fl.


Arkitekten Antoni Gaudí i Cornet

GaudiAntoni Gaudí (1852-1926) var catalansk arkitekt og er kendt for sin meget originale kunstneriske stilretning, der kan minde om den dansk skønvirkestil.

I 40 år arbejdede Gaudí med Sagrada Familia-kirken, som gjorde, at han blev kaldt for “Guds arkitekt”. Mange af hans værker blev til at begynde med latterliggjort, men efterhånden opnåede han langt større popularitet, og i dag anses hans bygninger for at være i verdensklasse.

Vi vil se nærmere på Gaudí’s særprægede, fantasifulde og organiske arkitektur og relatere hans værker til andre samtidige og nutidige kunstnere.


Billedhuggeren Rudolph Tegner

Rudolph TegnerRudolph Tegner (1873-1950) er kendt for sine store skulpturer i et yderst dramatisk formsprog. Han bidrog betydeligt til den symbolistiske kunstretning i Danmark, men var samtidig udsat for voldsom kritik. Hans brud med Thorvaldsens pæne og polerede klassicisme skabte forargelse, og den store pathos, der findes i hans skulpturer, vakte ikke begejstring i datidens Danmark.

Tegner stiftede sit eget museum i Dronningmølle i Nordsjælland. Han vidste, at det var nødvendigt, hvis han skulle gøre sig håb om et eftermæle.

I foredraget ser vi nærmere på kunstnerens værker samt den tid og kunst, han var i opposition til.


Multikunstneren J.F. Willumsen

Jens Ferdinand Willumsen (1863-1958) var en yderst alsidig kunstner, der beskæftigede sig med mange forskellige stilarter som bl.a. maleri, skulptur, keramik, grafik og arkitektur. Gennem hele livet var han præget af sine rejser og ophold i udlandet. Han var en stærk, kontroversiel kunstner i sin samtid, men formåede alligevel at få sit eget museum i Frederikssund.

I 2013 ville Willumsen være fyldt 150 år, men kan selv den dag i dag tale til os gennem sit særegne og farverige sprog. Han er en kunstner af internationalt format, der ikke er til at komme udenom i dansk kunsthistorie.


Kontakt mig gerne for foredrag om andre kunsthistoriske emner samt omvisninger i aktuelle kunstudstillinger.
Jeg er åben over for bestillingsopgaver.